+45 40 80 70 40

support@infowise.dkIT-sikkerhed i ferien: IT-chefens 3 tips

It sikkerhed

IT-sikkerhed i ferien: IT-chefens 3 tips

Så er det ferietid igen, og det bliver godt at få slappet af. Men har du og dine kolleger egentlig styr på IT-sikkerhed i ferien?

Vi har samlet nogle forholdsregler, som er gode at huske inden man bevæger sig uden for de vante rammer i virksomheden. Du er meget velkommen til at kopiere følgende, og sende ud til dine kolleger.

#1 Offentlige netværksforbindelser

Alle nævner det – og med god grund. Brug din sunde fornuft, når du benytter offentligt netværk på café, i lufthavn eller lignende. Sørg for, at du venter med at logge på bank, sociale medier og andet følsomt, før du igen er på et sikkert netværk.

Som ekstra beskyttelse, kan du med fordel gøre brug af en VPN-tjeneste (Virtual Private Network), så dine data bliver sendt krypteret via netværket. Det er en god idé, da potentielle IT-kriminelle ellers kan følge med i hvad man laver på det åbne netværk. Med VPN kan de kun se, at man er koblet til en VPN-tjeneste – ikke hvad man laver. På den måde mindsker man risikoen for at blive kompromitteret.

 

#2 Phishing – snydemails

Det er altid en god idé at være skeptisk overfor de mails man modtager – især midt i morgenkaffen. Klik derfor ikke på uopfordrede mails,vedhæftede dokumenter eller links i mails fra en ukendt afsender. Ofte vil IT-kriminelle forsøge at efterligne afsendere fra den offentlige sektor (SKAT), banker eller fragtfirmaer (Post Nord).

Bemærk! Vær opmærksom på eventuel CEO-svindel. God IT-sikkerhed er især vigtig i ferieperioder. Det er højsæson for økonomisk phishing, da der ofte er travlt og nøglepersonerne er ude af landet. IT-kriminelle fisker bruger-identiteter fra ledende medarbejdere i virksomheden for at kontakte og udnytte bogholderen eller andre centrale medarbejdere i virksomheden.

Har du ved en fejltagelse indtastet brugeroplysninger på en falsk side? Kontakt Infowise support med det samme.

#3 Autosvar

Autosvar er en god service, men det er vigtigt, at man tænker over, hvilke informationer man deler med omverdenen. Det er nok ikke det første man tænker på i forbindelse med IT-sikkerhed – men det bør man. Sådanne informationer er nemlig let tilgængelige og kan nemt udnyttes af hackere til blandt andet CEO-svindel.

Se her hvordan du laver et sikkert autosvar i Outlook

Særlige områder, som alle virksomheder bør have fokus på:

  • Hvad er proceduren, hvis noget går galt? Hvordan fejlmeldes det?
  • Backup af personlige data inden man tager på ferie, f.eks. billeder
  • Tag ikke din arbejdscomputer med på ferie medmindre, det er nødvendigt
  • Brug to-faktor godkendelse

Lederen bør særligt have fokus på:

  • Hvem har ansvaret mens du er væk? Sørg for at meddele det til resten af virksomheden
  • Hvem har styr på de daglige rutiner? (F.eks. backup)
  • Er der behov for yderligere support eller beredskab fra eksterne?

Fik du også læst:


4 råd til god dataskik

4 råd til god dataskik

Persondataloven har gjort det til en naturlighed, at virksomheder har styr på data og adgangen til dem – og det...

læs mere