+45 40 80 70 40

support@infowise.dkEt stærkt kodeord – som du kan huske

Et stærkt kodeord – som du kan huske

Et stærkt kodeord kan være det, der står imellem hackeren og adgangen til dine vigtigste data. Hackere står nemlig konstant klar til at knække dine koder, bevæbnet med den nyeste teknologi og høje kompetencer.

Netop derfor har vi beskrevet nogle tips og tricks, så du kan lave et stærkt kodeord, der giver mening for dig.

Et svagt kodeord

1. Et kodeord må ikke indeholde personlige oplysninger, der er nemt tilgængelige (online). Heller ikke, hvis det kombineres med tal eller staves bagfra. Det gælder f.eks. CPR-nummer; telefonnummer; nummerplade; navn(e) på familie, venner, kæledyr eller lign.

2. Undgå at (gen)bruge hele eller dele af det samme kodeord på flere sider. Et kodeord skal være unikt.

BEMÆRK! Det er meget vigtigt, at man gør sine medarbejdere opmærksomme på, at de under ingen omstændigheder må genbruge arbejdsrelaterede kodeord privat. Hvis kodeordet bruges på eksterne hjemmesider, så er der større risiko for, at virksomheden rammes af cyber-kriminalitet.

3. Undgå altid nemme kodeord, f.eks.

Et stærkt kodeord

Microsoft anbefaler, at man laver ét stærkt kodeord per sted og kombinerer det med to-faktor-godkendelse for at opnå den bedste sikkerhed. Så burde det ikke være nødvendigt at skifte kodeord hele tiden.

Hvis medarbejdere opfordres eller tvinges til at skifte kodeord ofte, så vil man typisk se at kodeordne ændres til noget lignende eller er forudsigeligt på andre måder. Derudover, vil nogen måske skrive kodeordet fysisk ned, for ikke at glemme det.

Hvordan laver man et stærkt kodeord?

Et stærkt kodeord indeholder: (se eksempler nedenfor)

  • Min. 10-12 karakterer
  • Små og STORE bogstaver
  • Min. 1 tal
  • Min. ét specialtegn

Man kan lave et kodeord, der er baseret på et navn. Først laver man en remse ud fra navnet, f.eks. EMMA bliver til ”Elg Maser Mange Aber”.

 

”Elg Maser Mange Aber”

Fjern vokaler og mellemrum

lgMsrMngbr

Tilføj tal og tegn

33lgMsrMngbr!

Et sikkert kodeord som sjældent bliver glemt

Passphrase (kodefrase)

 

I deres nyeste vejledning nævner Center for Cyber Sikkerhed faktisk, at kodeordets længde i sidste ende er vigtigere end en kompleks kombination.

Her kan det give mening at bruge en passphrase. En passphrase er en længere frase, der kun giver mening for dig. Den kan være tilfældig eller ikke, så længe, du kan huske den.

Man kunne f.eks. bruge remsen fra før: Elg Maser Mange Aber

De computere, der konstant forsøger at afkode vores kodeord, kigger nemlig efter logiske sammenhænge, så jo længere din passphrase er, jo flere kombinationer er der, og jo længere tid tager den at knække.

Hvis frasen indeholder personlige oplysninger eller naturlige kombinationer af ord, er den dog stadig udsat. Derfor skal man generelt undgå gængse fraser eller gentagelser i kodeordet, samt ord, der kan associeres med dig.

Tjek dit kodeords styrke eller find inspiration til din passphrase her

 

Hjælpemidler

I nogle tilfælde kan det være en fordel at bruge kodeordshuskere, så som LastPass. Det gør det nemt at dele adgang til forskellige tjenester uden for eksempel at skulle sende en kode som mail.

Fordelene ved LastPass er:

  • Man skal kun huske ét kodeord, nemlig det man bruger til at logge ind på LastPass
  • Systemet laver automatisk lange og avancerede kombinationskodeord til alle dine andre login
  • Alt er krypteret
  • Det er kun dig, der har adgang til dine kodeord – ikke engang LastPass har adgang*.

*Derfor er det endnu vigtigere at værne om sit kodeord, fordi 1) har du ikke kodeordet, mister du adgangen til samtlige login og 2) får en hacker fat i kodeordet, får han også adgang til alle dine data og kan potentielt lukke dig ude af dine konti.

Gode råd

Brug danske ord. Det lyder måske banalt, men den er god nok. Det meste software er skrevet på engelsk og tager derfor ikke højder for logik på andre sprog. Undgå dog ord, der kan associeres med dig.

Skift kritiske kodeord, hvis du føler dig udsat. Er du f.eks. kommet til at trykke på et link i en uopfordret mail, kan det være en god idé at opdatere dit kodeord – bare for en sikkerheds skyld.

Brug to-faktor-godkendelse på alle platforme, der tilllader det. Selv det stærkeste kodeord er sjældent nok.

Fik du også læst:


4 råd til god dataskik

4 råd til god dataskik

Persondataloven har gjort det til en naturlighed, at virksomheder har styr på data og adgangen til dem – og det...

læs mere