Hvad er Microsoft Azure?

 In Aktuelt, It-sikkerhed

Hvad er Microsoft Azure?

Microsoft Azure er et cloudmiljø, der indeholder alt, hvad en virksomhed skal bruge, når det kommer til virtualisering af servere, databaser, netværk og meget mere.

Traditionelt set har virksomheder selv haft servere stående, eller benyttet sig af lokale serverudbydere. Nu er det en mulighed at benytte en offentlig cloud-baseret databehandlingsplatform som Azure – en løsning, hvor man effektivt kan ”leje” præcis de hardware-ressourcer man har brug for.

Der er mange tjenester i Azure, så det kan være en god idé at søge sparring hos en it-leverandør, der kan hjælpe med at finde de tjenester, som understøtter virksomhedens bedrifter. Det gælder f.eks. opbygning, udvikling og administration af applikationer. Skalerbarheden gør det muligt at ændre store dele af it-infrastrukturen og samtidig øge effektiviteten af sin hardware.

Hvem kan bruge Microsoft Azure?

De fleste små- og mellemstore virksomheder kan drage fordel af Azures mange muligheder. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt med en hybrid serverløsning. Hybride serverløsninger bruges især af virksomheder, som arbejder med tunge filer.

Azure giver mening for små og mellemstore virksomheder på flere måder:

  1. Man minimerer store udgifter til hardware
  2. Opdateringer sker automatisk og vedligehold kan foregå via fjernadgang
  3. Man kan skalere sine databehandlingsressourcer på minutter, hvor det før ville tage timer eller dage, og koste mange penge. Den fleksibilitet får man ikke med traditionelle lokale datacentre.

Hvor bliver mine data opbevaret, hvis jeg bruger Azure?

Microsoft Azure er et cloudmiljø. Det betyder med andre ord, at dine data er placeret i adskillige high security datacentre i forskellige områder. Data svæver dog ikke tilfældigt rundt. ”Skyen” er et slags netværk af fysiske servere, som du kan få adgang til via internettet. Bruger man Azure, opbevares data altså i et (og gerne flere) af Microsofts 100+ datacentre spredt rundt i verden.

Azure placerer automatisk ens data i de regioner, der er tættest på virksomheden, så man oplever hurtigst mulig svartid. Og for at opnå redundans og sikre at ens data altid er tilgængelig, opbevarer Azure flere kopier. Man vælger selv, hvor mange kopier, der skal være, f.eks. to kopier, der opbevares på samme lokalitet, eller flere kopier på flere forskellige lokaliteter (spredt geografisk).

Er mine data sikre i Azure?

Ja. Sikkerhed er en integreret del af Azure. Microsoft investerer årligt en milliard dollars på sikkerhed, for at beskytte dine data imod cybertrusler.

Azure Security Center gør det muligt at administrere og overvåge alle Azure tjenester, så man altid er på forkant med eventuelle svage led og potentielle trusler udefra. Med avancerede analyseværktøjer kan man nu opspore ondsindet aktivitet på tværs af ens cloudmiljø. Azure foreslår også handlingsplaner, så man kan handle hurtigt, hvis behovet opstår.

Man kan tilgå Azure Security Center igennem sin hovedportal. Gratisudgaven af Azure giver et overblik over ens sikkerhedsstatus på cloud-ressourcer, men er rimelig begrænset på andre områder. For at få en mere avanceret trusselsbeskyttelse, skal man opgradere til en betalt standardløsning.

BEMÆRK! Selvom dine data opbevares hos en udbyder (i dette tilfælde Microsoft), så er datasikkerheden stadig dit ansvar. Derfor er det vigtigt at finde en it-leverandør, der har styr på, hvordan netop din løsning fungerer sikkerhedsmæssigt, men også hvordan den administreres, så data opbevares i overensstemmelse med persondataloven.

Læs mere om Microsoft Azure her

Var disse oplysninger nyttige?

Seneste artikler