Hvordan beskytter man sit digitale privatliv?

 In Aktuelt, Digitalisering, It-sikkerhed

Det kan være en jungle at finde ud af, hvordan man beskytter sit privatliv, når det kommer til den digitale verden. Selv små justeringer kan gøre underværker for sikkerheden. Derfor har vi beskrevet grundprincipperne, som gør underværker for dig og virksomhedens data.  Del principperne med dine medarbejdere og styrk it-sikkerheden yderligere!

 

Beskyt dine konti

Hvorfor?
Data er guld værd. Bogstaveligt talt. Derfor skal det beskyttes med en sikker konto. Desværre bliver der flere og flere tilfælde af angreb, hvor hackere bruger dine informationer til at få adgang til kritiske data. Hvis en hacker har dine brugeroplysninger, kan han nemt logge ind, tage hvad han vil have og logge ud igen uden du opdager det.

Find ud af om din konto er blevet kompromitteret her

Hvordan?
Sørg for at lave et stærkt kodeord – som du kan huske. Husk også dine enheder og hardware, når der skal opdateres adgangskoder.

Derudover bør man altid bruge to-faktor godkendelse til alle platforme, der giver mulighed for det. De fleste sider understøttet brug af en godkendelsesapp, f.eks. Google Authenticator. Med appen er alle koder samlet (de skifter hver 30. Sekund) og man slipper for en masse unødige beskeder. Det er dog stadig muligt at bruge SMS-koder, kode via opkald, e-mail autentifikation mv.

Beskyt din søgehistorik (browser)

Hvorfor?
Alt, hvad man foretager sig online, bliver tracket af algoritmer. Det er dyrebare data, fordi det fortæller noget om dig, din lokalitet, din adfærd online, samt præferencer (mere til).
De informationer bruges blandt andet til det man kalder targeted ads (målrettede reklamer), men kan også bruges imod dig.

Hvordan?
Det er en god idé at bruge AdBlock, altså et program, der blokerer reklamer og de indsamler om dig. Endnu vigtigere – de fjerner malware. Så hvis man er forsvarlig online og ikke trykker på utroværdige links, kan ad-blocks styrke det digitale privatliv.

En anden ting man skal være opmærksom på, hvis man værner om sit digitale privatliv er “https” vs. “http”. Det handler om, hvorvidt en hjemmeside er krypteret via SSL (Secure Sockets Layer) eller ej. Det er den sikre version af en side, som krypterer dine og brugernes data. Det er typisk markeret med en lås til højre for hjemmesideadressen i toppen af browseren eller hvis hjemmesiden starter med https. Det er især vigtigt at være opmærksom på sider, hvor der deles personfølsomme data eller hvor der handles (e-handel).

Benyt antivirus software på din computer

Hvorfor?
Virusser er ikke så omtalt som førhen, men bør stadig have din opmærksomhed. Malware på en computer kan være ødelæggende og gøre computeren langsom. AdBlock er typisk nok, hvis man er meget påpasselig med sin adfærd online. Vi anbefaler dog stadig, at man bruger antivirus.

Hvordan?
Hvis computeren kører Windows 10, så kan man benytte Windows’ egen software Windows Defender – den tilbyder rigelig sikkerhed for de fleste i privaten.Vi anbefaler, at man finder et velfungerende antivirusprogram, som:
  1. løbende kommer med rapporteringer,
  2. giver mulighed for overvågning og
  3. styres centralt.

Det handler om at have et overblik over, så man hele tiden er up-to-date og bliver underrettet i tilfælde af angreb eller nedbrud.

Mange Mac-brugere tror fejlagtigt, at man kan nøjes med den beskyttelse, der følger med MacOS opdateringerne, men det er langt fra tilfældet. Selvom Mac rammes i mindre grad end Windows computere, så er antivirus stadig en nødvendighed, hvis man ønsker et ekstra lag sikkerhed.

Aktiver datakryptering på din computer

Hvorfor?
Hvis man mister sin bærbare computer eller nogen stjæler den, så får de ikke bare en ny computer, men også alle dine data. Selv uden kodeord, kan de fleste hackere finde frem til dine personlige og dyrebare data.

Hvordan?
Når man krypterer sit opbevaringsdrev, sit kodeord og sikkerhedsnøglen, så vil ens data være volapyk uden kode eller nøgle.

Se hvordan man aktiverer datakryptering på Windows og Mac

Det er altid en god idé at tage backup af sin data, f.eks. i tilfælde af tyveri eller nedbrud.

Eksperter anbefaler 3-2-1 reglen. Det vil sige 3 kopier af din data, 2 lokale (f.eks. På din computer og en ekstern harddisk) og 1 i en cloudbaseret løsning.

God dataskik er en anden vigtig faktor, når det kommer til it-sikkerhed. Få styr på virksomhedens data med 4 gode råd til god dataskik.

Var disse oplysninger nyttige?

Seneste artikler