Hvad er SharePoint?

 In It-infrastruktur, Microsoft

Hvad er SharePoint?

SharePoint er Microsofts førende webbaserede videndeling- og dokumentstyringsportal – som er blevet populær blandt mange små og mellemstore virksomheder. I stedet for at installere en lokal SharePoint Server eller traditionel filserver, kan man i mange tilfælde nøjes med at betale et månedligt (og overkommeligt beløb) pr. bruger pr. måned.

For mange virksomheder er SharePoint første skridt på vejen mod ‘skyen’.

Netop fordi SharePoint er et cloudmiljø, kan man sikkert gemme, organisere, dele og få adgang til data på tværs af afdelinger og enheder. Man kan også benytte SharePoint til fildeling uden for virksomheden – idet man nemt kan styre, hvem der har adgang til hvad.

Læs mere om, hvordan man kan bruge SharePoint som alternativ til mailkryptering

Hvorfor bruge SharePoint?

Med SharePoint kan du skabe sammenhæng mellem teams, projekter og filer. Al data ligger i skyen, og integrerer med stort set alle Microsoft værktøjer, som Office-pakken (Word, Excel, PowerPoint, OneNote), Microsoft Teams og meget mere.

Ved at bruge SharePoint som filserver, sikrer man at det man laver automatisk bliver gemt. Alle filer på SharePoint har en versionshistorik, som gør det muligt at finde gamle versioner af et givent dokument. Det betyder også, at man undgår mange forskellige filversioner sendt frem og tilbage via mail. I stedet arbejder man sammen om ét dokument.

En anden måde at arbejde på

Hvis målet er at erstatte et fællesdrev (f.eks. et P- eller T-drev), så ændres arbejdsprocessen. Derfor er det vigtigt, at alle i virksomheden, især slutbrugerne (medarbejderne), forberedes på at skulle arbejde via browseren.

Det kan virke uoverskueligt at skulle vende op og ned på flere arbejdsprocesser, især, hvis man ikke ved, hvorfor det nye system er bedre. Derfor skal man som it-chef eller it-ansvarlig kommunikere løsninger og demonstrere fordelene for medarbejderne.

Det er muligt at synkronisere enkelte mapper ned på din arbejdsmaskine. Her er det dog vigtigt at alle computere krypteres med BitLocker, så al data sikres, i tilfælde af at en computer går tabt eller bliver stjålet.

SharePoint i praksis

Sparvath: Den moderne anlægsgartner

Sparvath er drømmeeksemplet på den moderne arbejdsplads.

Medarbejderne efterspurgte en mere fleksibel arbejdsgang, så de kunne tilgå kundedata, tegning mv. i marken.

Her var SharePoint et perfekt match og i dag arbejder alle medarbejdere mere eller mindre online.

Læs casen: Den moderne anlægsgartner

Reden Odense

Reden Odense logo

SharePoint har skabt overblik, så alle data opbevares i overensstemmelse med persondataloven.

Regnskab & Administration

regnadm-hvidlogo

Betingelsen for succes var en hybrid serverløsning, samt synkronisering af data ned på hver PC via OneDrive for at gøre overgangen nemmere for medarbejderne.

Amstrup & Baggesen

En hybrid serverløsning var nødvendig for at undgå langsomme responstider.

Hvem kan bruge SharePoint?

Det er en oplagt løsning til små- og mellemstore virksomheder, som ønsker at modernisere deres filserver, uden at skulle købe nyt hardware. SharePoint egner sig især godt til virksomheder, hvor datamængden ikke består af stor eller komplekse filer. Da det hele foregår online, er det nemlig ikke altid optimalt at have store filer (f.eks. 3D eller video filer) liggende i SharePoint.

Internethastigheden kan hurtigt begrænse effektiviteten blandt medarbejdere. I sådanne tilfælde anbefaler vi en hybrid serverløsning (se mere om hybride løsninger).

For langt de fleste, vil SharePoint dog skabe værdi. Man skal bare være opmærksom på at den tekniske implementering og selve omstillingsprocessen kræver omtanke.

Var disse oplysninger nyttige?

Seneste artikler