+45 40 80 70 40

support@infowise.dkHvad er Microsoft Azure?

Hvad er Microsoft Azure?

Hvad er Microsoft Azure?

Microsoft Azure er et cloudmiljø, der indeholder alt, hvad en virksomhed skal bruge, når det kommer til virtualisering af servere, databaser, netværk og meget mere.

Traditionelt set har virksomheder selv haft servere stående, eller benyttet sig af lokale serverudbydere. Nu er det muligt at bruge Azure – en løsning, hvor man effektivt kan ”leje” præcis de hardware-ressourcer man har brug for.

Der er mange tjenester i Azure, så det kan være en god idé at søge sparring hos en IT-leverandør, der kan hjælpe med at finde de tjenester, som understøtter virksomhedens behov. Det gælder f.eks. opbygning, udvikling og administration af applikationer. Skalerbarheden gør det muligt at ændre store dele af IT-infrastrukturen og samtidig sørge for, at man får mest for pengene.

Hvem kan bruge Microsoft Azure?

De fleste små- og mellemstore virksomheder kan drage fordel af Azures mange muligheder. I nogle tilfælde kan det dog være nødvendigt med en hybrid serverløsning, hvor noget lagres i Cloud og resten på en lokalserver. Hybride serverløsninger bruges især af virksomheder, som arbejder med store filer, eller som har en begrænset internethastighed.

Azure giver mening for små og mellemstore virksomheder på flere måder:

  1. Man minimerer initialomkostningerne til hardware, og minimerer risiko
  2. Opdateringer sker automatisk og vedligehold foregår via fjernadgang
  3. Man kan skalere sine databehandlingsressourcer på minutter, hvor det før ville tage timer eller dage, og koste mange penge. En fleksibilitet, som koster væsentlig mere i et lokalt serversetup.

Hvor bliver mine data opbevaret, hvis jeg bruger Azure?

Microsoft Azure er et cloudmiljø. Det betyder med andre ord, at dine data er placeret i adskillige high security datacentre i forskellige områder. Data svæver dog ikke tilfældigt rundt. ”Skyen” er et slags netværk af fysiske servere, som du kan få adgang til via internettet. Bruger man Azure, opbevares data altså i et (og gerne flere) af Microsofts 100+ datacentre spredt rundt i verden.

Azure placerer automatisk ens data i de regioner, der er tættest på virksomheden, så man oplever hurtigst mulig svartid. Og for at opnå redundans og sikre at ens data altid er tilgængelig, opbevarer Azure flere kopier. Man vælger selv, hvor mange kopier, der skal være, f.eks. to kopier, der opbevares på samme lokalitet, eller flere kopier på flere forskellige lokaliteter (spredt geografisk).

Er mine data sikre i Azure?

Ja. Sikkerhed er en integreret del af Azure. Microsoft investerer årligt en milliard dollars på sikkerhed, for at beskytte dine data imod cybertrusler.

Azure Security Center gør det muligt at administrere og overvåge alle Azure tjenester, så man altid er på forkant med eventuelle svage led og potentielle trusler udefra. Med avancerede analyseværktøjer kan man nu opspore ondsindet aktivitet på tværs af ens cloudmiljø. Azure foreslår også handlingsplaner, så man kan handle hurtigt, hvis behovet opstår.

BEMÆRK! Selvom dine data opbevares hos en udbyder (i dette tilfælde Microsoft), så er datasikkerheden stadig dit ansvar. Derfor er det vigtigt at finde en IT-leverandør, der har styr på, hvordan netop din løsning fungerer sikkerhedsmæssigt, men også hvordan den administreres, så data opbevares i overensstemmelse med persondataloven.

Læs mere om Microsoft Azure

Hvad skal jeg være opmærksom på, når jeg flytter til Azure?

Migration til Azure skal helst foregå så smertefrit og sikkert så muligt. At migrere til skyen er en meget teknisk affære, der kræver de rette kvalifikationer.

Det er vigtigt at vide, hvad I kommer fra og hvad I går ind til inden I begynder at flytte. Derfor anbefaler vi, at I benytter jer af en kompetent leverandør, som kan hjælpe virksomheden igennem hele processen. På den måde får I en overgangsfase, der giver mening i forhold til jeres behov.

Identitetsstyring i skyen med Azure Active Directory

Det gængse Active Directory er uden tvivl en hjørnesten for enhver IT-infrastruktur. Nu lægger Azure Active Directory et ekstra lag på og åbner for nye interessante muligheder, hvis man overvejer en hybrid serverløsning.

Azure Active Directory

Da mange af Microsofts tjenester er blevet Cloud-baserede de seneste år, er det naturligt at Active Directory også har fået en cloud-version. Azure Active Directory (Azure AD) er kernen for brugerne i Cloud-baserede tjenester, heriblandt Windows 10 og Office 365.

Med adskillige cloud-baserede løsninger skal man være opmærksom på, at ens data kan være mere sårbar for hackerangreb og cybertrusler. Man bør derfor øge sit fokus på sikkerheden både internt og eksternt.

Med Azure AD-enkeltlogon kan man nøjes med ét login, hvilket reducerer antallet af logonprompter for medarbejderene. Alle Azure AD installationer giver ligeledes mulighed for at koble AD’et til en lang række tjenester.

Hvis man vil, kan man sætte avanceret logning op, og overvåge brugernes adfærd i realtid.

FORDELE

  • Tilgængelighed: brugerdata er både tilgængeligt lokalt og online
  • Sikkerhed: beskytter infrastrukturen fra eksterne trusler og øger den interne sikkerhed
  • Skalering: man kan skalere op og ned efter behov og betaler kun for det man bruger

UDFORDRINGER

  • Kræver vedligehold og udvikling – på samme måde som lokale serverløsninger
  • Kræver en partner med IT-ekspertise, der har indgående kendskab til systemer, omgivelser og Azure

Synkrone miljøer og øget sikkerhed

Hvis man har en lokal serverløsning, kan man sammenslutte den lokale AD med den cloud-baserede AD (Azure) ved hjælp af ADConnect. På den måde får man enkeltlogon til det hele.

Man kan endvidere synkronisere de to miljøer. Med ADConnect administreres kodeord af virksomhedens lokale AD. Det betyder at skulle en bruger forlade virksomheden, så kan man deaktivere eller slette vedkommendes lokale AD bruger. På den måde logges personen automatisk ud af alle systemer i Azure AD, og man opnår derved en bedre datasikkerhed.

(ADConnect er blevet så avanceret, at det i dag erstatter meget af den funktionalitet som før krævede ADFS og DirSync.)

Fik du også læst:


4 råd til god dataskik

4 råd til god dataskik

Persondataloven har gjort det til en naturlighed, at virksomheder har styr på data og adgangen til dem – og det...

læs mere